
De mensen achter jouw koffie
Lees de verhalen van onze koffieboeren. Van Ethiopië tot Brazilië. Gepassioneerde mensen met wie we langdurige en hechte relaties onderhouden.

Suke Quto-boerderij
Tijdens onze reis naar Ethiopië kregen we de kans om een van de koffieboeren van Suke Quto te ontmoeten en met hem te praten. Het was de eerste keer dat hij echt het eindresultaat van zijn harde werk zag.
De eigenaar van de boerderij, Tesfaye, is altijd een 'koploper' geweest. Hij streeft er continu naar de kwaliteit van zijn koffie te verbeteren door innovatie en door zijn mensen te informeren. Zijn koffie maakt deel uit van het programma 'Operation Cherry Red' en hij is de drijvende kracht achter de school die gebouwd wordt voor de kinderen van zijn werknemers.

Het Reko wasstation
Dit is het Reko-wasstation. Deze zeer goed georganiseerde mensen maken koffie van fantastische kwaliteit. Ze zijn al jarenlang vrienden en partners en maken deel uit van het programma Operation Cherry Red.

Veilig voor Guji Mora
Menno met zijn vaste partner Safaye, uit Guji Mora. Deze koffieboer bezit plantages op grote hoogte en levert daardoor de beste kwaliteit koffie met een echt Guji-smaakprofiel: bloemig, zoet met tonen van perzik en abrikoos.

Adolfo, Fazenda Passeio
Sinds we Adolfo Ferreira bezochten, wilden we zijn koffie al kopen. We zijn dan ook superblij dat dit nu eindelijk gaat gebeuren. Adolfo is de eigenaar van zowel Fazenda Passeio als Fazenda Lagoa, gelegen op de berghellingen vlak bij het stadje Alfenas in Minas Gerais. Hij is ontzettend zorgzaam, lief en deskundig. Hij kent alle huidige Braziliaanse variëteiten – inclusief de datum waarop ze in het land arriveerden en waarmee ze gekruist zijn – uit zijn hoofd! Adolfo is tevens voorzitter van de Braziliaanse Vereniging voor Speciale Koffie (BSCA), die ernaar streeft dat alle Braziliaanse koffieboeren de best mogelijke kwaliteit produceren en zijn kennis deelt waar en wanneer mogelijk. Naast koffie is hij ook een fervent speler op het voetbalveld van zijn boerderij.

Haile Gebre
In 2001 verzoende Haile zich met koffie. Samen met zijn vrouw en zeven dochters keerde hij terug naar zijn koffieroots en vestigde zich in de hooglanden van Guji . Daar erfde hij een stuk familieland dat geschikt was om koffie te verbouwen. Haile begon groot te dromen. Hij verspreidde zaailingen onder de lokale bevolking en overtuigde hen ervan dat deze teelt hun leven zou veranderen.
In de afgelopen vijftien jaar heeft Haile Guji zien transformeren van een veeteeltgebied naar een koffieregio. Dit is te danken aan zijn pioniersgeest en de samenwerking tussen Tesfaye Bekele ( Suke Quto Farm ) en Menno (oprichter van Bocca). Samen met zijn twee vrienden, Menno en Tesfaye, zette Haile Guji-koffie op de kaart. Sinds de introductie van koffie in de Guji-zone zijn er inmiddels meer dan 45 wasstations en 55 droogmolens gevestigd.

Afbeelding Berhane, zoon van boer Salomon tekst
Berhane, zoon van koffieboer Salomon, drinkt zijn eigen OCR-koffie in de Kerkstraat 96. Ze bezitten vier wasstations. We waren er trots op hem een van hun koffies te mogen schenken, afkomstig van het wasstation in Guji, Ethiopië. Menno werkt er al 13 jaar!

Ben je na het lezen van deze verhalen nieuwsgierig geworden en wil je het eens proberen?
Ontdek de koffies van onze boeren. Proef vakmanschap, passie en liefde voor de natuur.