Landgebruik verandert in koffieproducerende landen

Verandering van landgebruik in koffieproducerende landen. Over de hele wereld verandert het landgebruik in een alarmerend tempo en koffieproducerende regio's vormen hierop geen uitzondering.

De industriële koffieteelt draagt ​​in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Ontbossing en bosdegradatie zijn de oorzaak van ongeveer 45% van de ecologische voetafdruk van een zak koffie. Al met al is verandering in landgebruik verantwoordelijk voor 12-29% van alle wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Land use and land cover in Yirgracheffe in 1988 (a), 2003 (b) and 2018 (c). Source: Adane (2020).

De koffieproductie in Ethiopië verandert

In Ethiopië wordt koffie verbouwd door kleinschalige boeren in de schaduw van het bladerdak, zonder chemische meststoffen. Koffiebossen zijn een uitstekende koolstofopslagplaats en bevatten tot 94% van de koolstof die in natuurlijke bossen is opgeslagen.

Aangezien landbouw een primaire vorm van bestaan ​​vormt op het platteland van Ethiopië, keren boeren koffie de rug toe en gaan ze over op andere, meer lucratieve gewassen. Samen met Carble, onderzoeken we hoe we koffieboeren financieel kunnen belonen voor het behoud van het bladerdak. Focussen op hoe we onze ecologische voetafdruk en de armoede van kleine boeren kunnen verminderen in een enkele investering.

Selecteer een Afleverpunt