Wat gebeurt er met de koffieprijzen?

We vonden dat we de tijd moesten nemen om uit te leggen wat er gebeurt op de wereldwijde koffiemarkt en waarom dit van invloed is op de kosten van onze koffie.

De koffieprijzen hebben net het hoogste punt in tien jaar bereikt. Klimaatverandering zorgt voor meer extreme weersomstandigheden, waardoor de koffieproductie onvoorspelbaar wordt. Vorig jaar trof ernstige vorstschade in Brazilië een half miljoen hectare koffieoogst. Ook vorig jaar, eerder getroffen door ernstige droogte, was een teleurstellende oogst voor 's werelds grootste wereldwijde koffieproducent. 

Zijn prijsstijgingen goed voor boeren?

Misschien op korte termijn. Deze plotselinge prijsstijging zorgt echter voor onzekerheid in de markt. Een prijsstijging moedigt meer boeren aan om koffie te verbouwen, wat kan leiden tot een overaanbod. Met onze meer dan 20 jaar ervaring in koffie hebben we deze prijscyclus eerder meegemaakt waarbij de prijzen weer terugvielen naar onhoudbare niveaus.

Een onstabiele marktdynamiek zorgt voor uitdagingen voor onze boeren die in koffie-origines werken en heeft invloed op de beschikbaarheid van koffie hier, in Nederland. We richten ons op het blijven leveren van koffie van hoge kwaliteit en het betalen van onze boeren de hoogste marktprijzen (49% boven het Fairtrade-minimum in 2021).

Source: International Coffee Organization (ICO)


Selecteer een Afleverpunt