De mensen achter jouw koffie

Suke Quto Farm

We kregen de kans om een van de koffieboeren van Suke Quto te ontmoeten en te spreken tijdens onze herkomstreis naar Ethiopië. Het was de eerste keer dat hij echt het eindresultaat van zijn harde werk zag. 

De eigenaar van de boerderij, Tesfaye, is altijd een ‘koploper’ geweest. Hij streeft er voortdurend naar om de kwaliteit van zijn koffie te verbeteren door innovatie en opleiding van zijn mensen. Zijn koffie maakt deel uit van het programma Operatie Kersenrood en hij is de drijvende kracht achter de school die wordt gebouwd voor de kinderen van zijn arbeiders.

Het Reko washing station

Dit is het Reko washing station. Deze zeer goed georganiseerde mensen maken koffie van geweldige kwaliteit. Ze zijn al heel lang vrienden, partners en ze maken deel uit van het Operatie Cherry Red-programma.

Safaya van Guji Mora

Menno met oude partner Safaye, uit Guji Mora. Deze koffieboer bezit plantages op zeer grote hoogte en levert daarom de beste kwaliteit koffie met een echt Guji-smaakprofiel: bloemig, zoet met tonen van perzik en abrikozen.

Adolfo, Fazenda Passeio

Sinds we Adolfo Ferreira hebben bezocht, willen we zijn koffie kopen. Dus we zijn super blij dat dit nu eindelijk gebeurt. Adolfo is de eigenaar van zowel Fazenda Passeio als Fazenda Lagoa, gelegen op berghellingen nabij de stad Alfenas, Minas Gerais. Hij is buitengewoon zorgzaam, lief en deskundig. Alle huidige Braziliaanse variëteiten kennen – ook wanneer ze in het land aankwamen en waarmee ze werden gekruist – uit het hoofd! Adolfo is ook de voorzitter van de Brazilian Specialty Coffee Association (BSCA), die ernaar streeft dat alle Braziliaanse koffieboeren de best mogelijke kwaliteit produceren en zijn kennis deelt waar en wanneer mogelijk. Naast koffie is hij een geduchte concurrent op het voetbalveld van zijn boerderij. 

Haile Gebre

In 2001 verzoende Haile zich met koffie. Samen met zijn vrouw en zeven dochters keerde hij terug naar zijn koffieroots en vestigde hij zich in de highlands van Guji. Daar erfde hij een stuk familieland dat geschikt was om koffie te verbouwen. Haile begon groot te dromen. Hij verspreidde zaailingen onder de lokale bevolking en overtuigde hen ervan dat dit gewas hun leven zou veranderen.

In de afgelopen vijftien jaar zag Haile Guji transformeren van een veehouderijgebied naar een koffieregio. Dat komt door zijn pioniersgeest en de samenwerking tussen Tesfaye Bekele (Suke Quto Farm) and Menno(founder of Bocca). Together with his two friends, Menno and Tesfaye, Haile put Guji coffee Guji-koffie op de kaart. Tegenwoordig zijn er meer dan 45 wasstations en 55 droogmolens opgericht sinds de introductie van koffie in de Guji-zone.

Berhane, zoon van Salomon

Berhane, zoon van koffieboer Salomon drinkt zijn eigen OCR-koffie in Kerkstraat 96. Ze hebben 4 wasstations. We waren er trots op hem een van hun koffies te mogen serveren vanuit het wasstation in Guji, Ethiopië. Menno werkt er al 13 jaar mee!

Selecteer een Afleverpunt